Tenista Lukáš Lacko vyhral Slovak Open

20.11.2011 Bratislava

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) - Lukáš Lacko sa stal piatym domácim tenistom, ktorý získal titul vo dvojhre na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR.

V nedeľňajšom finále turnaja ATP Challenger Tour Slovak Open v Bratislave (dotácia 85 000 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC) zvíťazil nad takisto nenasadeným Litovčanom Ričardasom Berankisom v ich premiérovom vzájomnom súboji za 83 minút 7:6 (7), 6:2.

V Sibamac aréne pred približne 2500 divákmi odvrátil Lacko v tajbrejku štyri setbaly bývalého lídra tzv. kombinovaného juniorského svetového rebríčka ITF, z nich tri na príjme.

"Všetky zápasy na turnaji som musel hrať na sto percent, som rád, že som všetky psychicky ťažké momenty zvládol. Teší ma, že ma konštantne držalo podanie. Vo finále to bol skôr obojstranný boj s únavou, ale napokon sa tenis vyšplhal na pomerne vysokú úroveň. Titul pre mňa znamená veľa, pretože som ho získal na domácej pôde, takáto šanca sa naskytne iba raz za rok," povedal Lacko priamo z kurtu v prvej reakcii.

Dvadsaťštyriročný piešťanský rodák Lacko si pripísal svoj piaty primát z takejto úrovne. Naposledy sa radoval 25. septembra v tureckom Izmire. Z hostiteľov predtým na Slovak Open triumfovali Karol Kučera (2001), Dominik Hrbatý (2005), Michal Mertiňák (2006) a Martin Kližan.

Päťnásobný štvrťfinalista z hlavnej profesionálnej úrovne Lacko si odnáša 110 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 133. pozícii, a šek na 12 250 eur. Dvadsaťjedenročnému Berankisovi (108. v hodnotení) patrí 65 bodov a 7200 eur.

Lacko, ktorý staronovo a zároveň zatiaľ iba dočasne spolupracuje s koučom Matejom Liptákom, už v sobotu po boku Čecha Jana Hájka uspel vo finále štvorhry proti českému páru Lukáš Rosol, David Škoch. Od nedele je teda prvým tenistom, ktorý si vybojoval primát v singli aj debli na jednom ročníku Slovak Open. V sezóne 2005 bol spomenutý Hrbatý v oboch finále, ale uspel "iba" vo dvojhre.

Niekdajší 60. hráč rebríčka Lacko hral na tomto podujatí ôsmy raz. V prvých piatich prípadoch sa lúčil hneď v 1. kole, predvlani sa musel zmieriť so semifinálovou prehrou s Nemcom Michaelom Berrerom (v piatok sa mu revanšoval vo štvrťfinále), minulý rok medzi najlepšími šestnástimi podľahol rakúskemu veteránovi Stefanovi Koubekovi, neskoršiemu finalistovi. V tejto sezóne sa ešte predstaví na challengeri v Helsinkách, začne proti Srbovi Markovi Djokovičovi.

Lacko sa posunie v renkingu približne na 110. miesto, výrazne zvýšil svoje šance zmestiť sa "nad čiaru" hlavnej súťaže januárových melbournských grandslamových Australian Open. V internom slovenskom poradí sa dostane k 21. novembru na druhý post za Karola Becka a pred Martina Kližana.

Dvojhra - finále:
Lukáš Lacko (SR) - Ričardas Berankis (Litva) 7:6 (7), 6:2 za 83 minút (49, 34)

Domáci hráč zásluhou hladko potvrdeného brejku zo šiestej hry viedol 5:2, ale aj čelil brejkbalu za stavu 5:5. V dvanástej hre nevyužil dva setbaly v rade. V tajbrejku dosiahol priebežný obrat z 0:2 na 3:2 bez minibrejku, po chvíli však mal manko 3:6. Na príjme najprv zabral nádherným bekhendom popri čiare, potom súper pokazil rovnaký úder a tretí zo série setbalov odstránil Lacko stopvolejom. Vzápätí Slovák nezvládol forhendovú reakciu na return, ale Berankis namieril bekhendový volej pri svojom štvrtom setbale vedľa. Domáci hráč si následne parádnym returnom vypracoval svoj premiérový setbal v tajbrejku, celkovo tretí, a radoval sa vďaka bodu priamo z podania.

Povzbudený Lacko si na úvod druhej časti vynútil dva brejkbaly v rade, napokon potreboval štyri, ale išiel do vedenia. Únik potvrdil esom a následne navodil rozhodnutie ďalším brejkom. Koncovka sa zmenila na formalitu najmä po tom, ako Slovák odrazil nápor Litovčana vo štvrtom geme. Lacko zvládol zvyšok úlohy, jeho koncentrácia nepoľavila. Berankis síce dvakrát "preniesol" vlastný servis (aj cez mečbal v siedmom geme), ale na príjme už reálnejšie nehrozil. Lacko premenil svoj druhý mečbal esom.
 

Vyberte región